Met dit cadeau motiveer je je deelnemers!

Met dit cadeau motiveer je je deelnemers!Wat is het mooiste cadeau dat jij ooit gekregen hebt?

Mijn allermooiste cadeau kreeg ik tijdens een training. Van mijn toenmalige collega’s. Omdat de trainer ons dat liet doen.

Dat cadeau gaf mij erkenning, bevestiging en waardering van de mensen met wie ik dagelijks samenwerkte.

Slim van die trainer. Deze erkenning, bevesting en waardering bevorderen het zelfvertrouwen van zijn deelnemers. En dat draagt bij aan de motivatie voor de training én aan het vermogen om te leren.

Motivatie is immers best een complex gegeven. En zelfs als een deelnemer gemotiveerd is, kunnen inhiberende of juist faciliterende factoren die motivatie sterk beïnvloeden.

Inhiberende factoren zijn de factoren die een remmende werking op motivatie hebben. Denk bijvoorbeeld aan een ongeschikte omgeving (weinig ventilatie, slecht licht, lawaai, vervelende stoelen, etc.), aan een negatief zelfbeeld, aan tijdgebrek of aan onbegrip door de medecursisten en/of de trainer.

Factoren die juist bijdragen aan motivatie noemt men ‘faciliterend’. Daaronder vallen bijvoorbeeld betrokkenheid binnen de groep, een geschikte trainingsruimte, voldoende tijd/gelegenheid om te kunnen leren, en zelfvertrouwen.

Dit cadeau viel duidelijk in de categorie ‘faciliterende factoren’.

Dus toen ik me bezon op een geschikt cadeau voor mijn abonnees en meelezers zo op kerstavond, bedacht ik me dat dat die werkvorm moest zijn, die mij mijn allermooiste cadeau ooit heeft opgeleverd.

Hij heet ‘de cirkel van waardering’

(bron: training ‘Leefstijl – sociaal emotionele vaardigheden voor het VO’)

  • Plak bij alle deelnemers met plakband een kartonnen cirkel op hun rug.
  • Geef elke deelnemer een stift (liever dan pen).
  • Geef de deelnemers de volgende instructie:
    • Jullie hebben allemaal een cirkel van waardering op je rug.
    • Je mag bij iedereen in de cirkel van waardering opschrijven wat je in die ander waardeert.
    • Wat je opschrijft kan iets groots of iets kleins zijn, iets dat je in deze training ervaren hebt, of iets dat je al eerder ervaren had.
    • Je kiest zelf óf je iets opschrijft, en wát je opschrijft.
    • De cirkels blijven op je rug tot ik zeg dat ze eraf mogen.
  • De deelnemers beginnen te schrijven. Dit levert vaak leuke taferelen op. Wees gerust: het zal niet gebeuren dat er cirkels leeg blijven. In de praktijk is het meestal zo, dat iedereen bij elke andere deelnemer iets opschrijft.
  • Als iedereen klaar is met schrijven, vraag je iedereen om samen in een kring te gaan staan.
  • Dan geef je de volgende instructie:
    • Het is bijna zover dat je mag bekijken wat de anderen in jou waarderen. Op mijn teken neem je in stilte de cirkel van je rug en bekijkt rustig wat erop staat. Neem zoveel tijd als je nodig hebt en blijf stil tot ik de stilte verbreek.
  • De deelnemers bekijken hun cirkel van waardering. Neem daar even de tijd voor. Daarna kun je vragen: “Is er iemand die iets wil zeggen over zijn/haar cirkel van waardering?” Meestal volgt er dan een welgemeend, soms emotioneel, dankjewel.

Ik wens jou en je deelnemers veel erkenning, bevestiging en waardering toe!

Vond je dit cadeau waardevol? Deel het dan met trainers voor wie het eveneens waardevol kan zijn. Dat kan bijvoorbeeld via Twitter, LinkedIn, Google+ of Facebook. Hartelijk dank daarvoor.

4 gedachtes over “Met dit cadeau motiveer je je deelnemers!

  1. Anke Biesmans 24/12/2013 / 23:58

    Dank je voor dit waardevolle cadeau.
    Wij besluiten een van onze trainingen met de feedbackcaroussel waarbij de deelnemers elkaar vertellen wat ze die dag van de ander hebben geleerd. En tot besluit krijgt iedere deelnemer 3 complimentenkaartjes die hij/zij mag weggeven met daarop een zelfgeschreven compliment. Een echt feel-good einde van de training.
    Anke Biesmans

    Like

    • margreetpols 28/12/2013 / 11:20

      Graag gedaan. Jouw feedbackcarroussel is ook mooi! Deze cirkel van waardering zet ik trouwens niet persé aan het einde van een training in, maar dat terzijde.

      Like

  2. Tjitze Boersma 27/12/2013 / 11:30

    Ja, zeer waardevol. het is echt iets anders als waar ben je goed in en wat wil je nog bij leren of waar wil jij je de volgende keer in verbeteren. Voor de groepsbinding is het ook bruikbaar. Bedankt

    Like

    • margreetpols 28/12/2013 / 11:21

      Graag gedaan, Tjitze. En het klopt wat je schrijft: dit doet veel (positiefs) met de onderlinge verhoudingen binnen de groep.

      Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s