Hoe kan een training toch slagen als doelen niet behaald worden?

Anneke Hazelebach - de Waal
Anneke Hazelebach – de Waal

Ook mij lukt het niet altijd om mijn deelnemers hun doelen te laten behalen.

Zo, het hoge woord is eruit!

Of ik dat erg vind? Of m’n training dan mislukt is? Dat ligt eraan…

Vorige week verzorgde ik de tweedaagse ´bouw je briljante training´, waaraan onder andere Anneke Hazelebach – de Waal deelnam. Anneke is bedrijfsadviseur voor kleine ondernemingen en traint startende ondernemers.

Aan het begin van de eerste trainingsdag heb ik uiteraard de trainingsdoelen gepresenteerd, zoals ik die in kaart gebracht had bij het ontwerpen van de training. Ik heb de deelnemers gevraagd om te bedenken welk doel zij graag zouden willen behalen tijdens deze 2 dagen. Vervolgens zijn ze hun eigen doelen in een kennismakingsoefening gaan uitwisselen.

Anneke benoemde haar doel als: ‘Ik wil leren hoe ik mijn deelnemers attitudedoelen kan laten behalen.’ (Wil je weten wat attitudedoelen zijn? Lees dan dit artikel ook even: de 3 poten die mijn training in balans houden.)

Toen we aan het eind van de tweede trainingsdag in kaart brachten welke doelen al dan niet behaald waren, gaf Anneke aan dat haar oorspronkelijke doel niet echt behaald was.

Dat kwam zo:

Tijdens het eerste dagdeel hebben we gekeken naar factoren die bijdragen aan een goede start van je training. De deelnemers zijn aan de slag gegaan om voor hun eigen training een start te ontwerpen, waarin die factoren terugkwamen. Daarna mochten de deelnemers in kleine groepjes hun ontwerp uittesten op de andere deelnemers.

Terwijl Anneke haar startontwerp uitprobeerde, ontdekte ze dat haar oorspronkelijke doel wel erg groot was, en dat haar doelen voor het startontwerp eveneens erg groot waren. Ze kwam erachter, dat stappen in het leerproces die voor haar erg vanzelfsprekend waren, voor anderen hele grote stappen konden zijn.

Ze formuleerde in gedachten een nieuw trainingsdoel voor zichzelf: ‘Hoe kan ik een leerproces goed onderverdelen in haalbare deelstappen?’ Anneke heeft dus leren doseren, zoals ze zelf zegt.

Het trainingsdoel met betrekking tot de attitudedoelen heeft ze niet losgelaten, maar dat heeft ze bijgesteld. Of eigenlijk: iets kleiner gemaakt. Ze weet nu hoe ze haar deelnemers aan het denken kan zetten, waardoor de attitude beïnvloed kan worden. Dat is eigenlijk een eerste stap op weg naar Annekes oorspronkelijke doel.

Ik persoonlijk vind het erg mooi, dat Anneke zo aan het denken is gezet over hoe zij haar deelnemers het beste naar een goed trainingsresultaat kan begeleiden. Ze heeft inzichten opgedaan, die niet altijd met haar oorspronkelijke doel te maken hadden, maar die grote impact zullen hebben op haar trainingen.

Dus.. of ik het erg vind dat het niet altijd lukt om mijn deelnemers hun doel te laten behalen? Of m’n training dan mislukt is?

Nee, in dit geval zeker niet!

Uiteraard heb ik hier met Anneke uitgebreid over gesproken. Dit is wat ze erover zei:

“Je doelen durven bijstellen kan ook een onderdeel van een leerproces zijn. Sterker nog: jij hebt ons laten zien aan de hand van Kolb, dat alles wat je leert steeds aanleiding is om weer iets anders te leren. Dit was heel leerzaam voor mij. Ook dat we jou zo hebben zien leren, Margreet. Jij had ook een leerdoel voor jezelf bepaald voor deze training en hebt dat met ons gedeeld. Je hebt je leerdoel behaald, maar hebt ook dingen in de training bijgesteld onderweg. Dat je dat deed en daar zo open over was, maakt dat ik ook heel open naar mijn eigen doelen en leerproces durfde te kijken. Daardoor durfde ik te zeggen dat m’n oorspronkelijke leerdoel niet behaald was, maar dat ik in plaats daarvan andere doelen heb behaald, die ik vooraf niet bedacht had. Voor mij is het absoluut een heel waardevolle training geweest!

Dankjewel Anneke, voor deze wijze woorden! 🙂

Ik ben ook benieuwd naar jouw visie! Wat vind jij? Kan een training slagen als doelen niet behaald worden? In hoeverre mag of moet je bijstellen en bijsturen onderweg? Laat het me weten in een reactie hieronder.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan met andere trainers voor wie het ook waardevol kan zijn. Dat kan bijvoorbeeld via LinkedIn, Twitter, Facebook of Google+. Alvast bedankt daarvoor!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s