7 mogelijkheden om weerstand voor te zijn

7 mogelijkheden om weerstand voor te zijn“Sommigen zijn er heel enthousiast over, en anderen vinden het niet zo erg dat we er niet zoveel aan gedaan hebben in de afgelopen 2 jaar. Maar dat maakt niet uit, want we gaan er nu gewoon mee verder, en volgens mij krijg jij ze allemaal wel enthousiast.

Deze tekst is letterlijk tegen mij uitgesproken in een acquisitiegesprek dat ik onlangs voerde.

Enigszins gevleid door het enorme vertrouwen, gingen bij mij toch direct een paar alarmbellen rinkelen. Ging deze teamleider er nu vanuit dat er geen weerstand zou zijn? Of dat eventuele weerstand er niet toe deed, dat we daar gewoon enthousiast overheen konden walsen?

Gelukkig bleek in het vervolg van het gesprek dat hij zich er wel degelijk van bewust was dat niet iedereen stond te springen om dit thema zomaar weer op te pakken. Hij hoopte dat ik de juiste snaar zou weten te raken bij de teamleden die er eigenlijk niet zoveel zin in hadden.

Of me dat gaat lukken moet nog blijken. Het leek me mooi om jou als meelezende trainer juist in dit stadium, waarin ik vooral nog aan het brainstormen en nadenken ben, mee te laten kijken.

Ik wil graag weten hoe de afzonderlijke teamleden er tegenaan kijken. Wat kan ik verwachten? Wat verwachten zij? Waar verheugen ze zich op? Waar zien ze tegenop? Wat hopen ze dat dit thema en mijn training hen zullen opleveren? Wat vrezen ze dat dit thema en mijn training hen zullen opleveren?

Ik heb een aantal mogelijkheden om deze vragen beantwoord te krijgen:

 1. Ik laat me vooraf zo goed mogelijk informeren door de teamleider.
 2. Ik ga er vooraf heen en spreek één-op-één met de verschillende teamleden.
 3. Ik maak een video, waarin ik me voorstel aan de teamleden en hen vraag om mij te laten weten wat ze verwachten.
 4. Ik stuur (digitaal of op papier) vragenlijsten op, die de teamleden kunnen invullen.
 5. Ik bezoek een teamvergadering om me voor te stellen en de teamleden in een werkvorm mijn vragen te laten beantwoorden.
 6. Ik organiseer een webinar, waarin ik mijn vragen aan de orde stel.
 7. Ik start m’n training met een werkvorm waarin deze vragen aan de orde komen.

Voor je verder leest: naar welke van bovenstaande mogelijkheden gaat jouw voorkeur uit?

Welke keuze ik uiteindelijk maak hangt natuurlijk van een paar verschillende factoren af: inschatting van de situatie, reisafstand, tijd, budget, etc. In dit geval neig ik naar een combinatie van mogelijkheid 1, 5 en 7, waarbij ik in de teamvergadering wil aangeven dat er na afloop van de vergadering ook gelegenheid is om mij onder vier ogen te spreken.

Ook voor de werkvormen die ik kies voor de vergadering en de start van de training heb ik verschillende mogelijkheden. In de vergadering wil ik de teamleden vooral ‘horen’ en begrijpen, en hun input meenemen naar de training. Aan het begin van de training wil ik meer nadruk leggen op bewustwording en reflectie, om van daaruit motivatie en leerdoelen te benoemen.

Een werkvorm die zich hier met een beetje aanpassing goed voor zou kunnen lenen is ‘hoop en vrees’, die ik hier in december 2012 gepubliceerd heb. Ik zou er een flap aan toe kunnen voegen, waarboven ik ‘ervaringen’ schrijf. Deze teamleden hebben immers 2 jaar geleden al een training (niet door mij trouwens) gehad over dit onderwerp. Sommigen zijn er enthousiast over, anderen niet. Sommigen doen er nog wat mee in de praktijk, anderen niet. Die ervaringen zouden op de extra flap gedeeld kunnen worden.

Enfin, ik heb nog geen knopen doorgehakt. Misschien pas ik m’n plan nog wel aan, of verzin ik er nog een andere werkvorm voor. Die zal ik dan zeker met je delen hier op dit trainersblog.

Heb jij ideeën ter aanvulling? Deel ze dan in een reactie hieronder ter inspiratie voor andere trainers (en voor mij natuurlijk 😉 ). Dankjewel daarvoor!

Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan met andere trainers, voor wie het eveneens waardevol kan zijn. Dat kan bijvoorbeeld via LinkedIn, Twitter, Facebook of Google+. Ook daarvoor hartelijk dank!

Een gedachte over “7 mogelijkheden om weerstand voor te zijn

 1. Anke Fokkens Trainingen 02/06/2015 / 11:36

  Ik vraag me af of je in een teamvergadering de echte angst/weerstand boven tafel krijgt. Zit de leidinggevende ook bij de teamvergadering? Is de kans op sociaal wenselijke antwoorden dan niet groot? Ik zou eerder kiezen voor een veilige (individuele?) manier geloof ik. Wellicht in combinatie met 1 en 7.

  Geliked door 1 persoon

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s