3 kleine aanpassingen om je werkvorm participerend te maken

participeren is samen lerenHet is inmiddels alweer enige tijd geleden dat ik in gesprek was met collega-trainer Sandra, die een concrete vraag aan mij had over één van haar werkvormen.

Haar vraag sluit goed aan bij het artikel dat ik vorige week publiceerde over activerend en participerend trainen.

“Ik heb een activerende werkvorm, die ik vaak gebruik om gesprekstechnieken te oefenen, maar die niet alle deelnemers tegelijk betrekt. Hoe kan dat beter?

Samen bekeken we hoe de werkvorm er uitzag en waar het aan schortte. Haar werkvorm was inderdaad activerend, maar bleek niet participerend.

De oorspronkelijke werkvorm zag er zo uit:

Na een korte uitleg over de gesprekstechniek wil Sandra dat de deelnemers eerst kort plenair oefenen voordat ze dat in twee- of drietallen gaan doen. Zo kan zij controleren of iedereen de techniek echt begrijpt.

Sandra geeft steeds een voorbeeldzin, waarop de deelnemers mogen reageren. De ene keer doet ze dat op volgorde (het rijtje af, iedereen komt een keer aan de beurt) en de andere keer laat ze deelnemers willekeurig reageren.

Beide varianten werken niet naar tevredenheid. Als ze de deelnemers op volgorde laat reageren, haken er deelnemers af als ze weten dat ze nu toch niet aan de beurt zijn. Als ze de deelnemers willekeurig laat reageren zijn het steeds dezelfden die snel reageren en anderen die daardoor niet reageren. De niet-reageerders haken tenslotte ook af.

Wat er in beide situaties gebeurt, is dat Sandra eigenlijk één op één werkt met deelnemers in de groep. Op het moment dat één deelnemer reageert hoeven de anderen niets meer te doen. Natuurlijk kijken en luisteren ze, maar ze worden niet meer geactiveerd. Voor hen is deze activerende werkvorm een passieve leeractiviteit geworden.

Hoe kan Sandra alle deelnemers tegelijk laten participeren?

Het antwoord ligt voor de hand, maar is makkelijker gezegd dan gedaan:

Zorg er steeds voor dat alle deelnemers op ieder moment iets zinvols te doen hebben.

Sandra en ik bedachten onderstaande 3 aanpassingen:

  • Geef vooraf niet aan wie er ‘aan de beurt’ is, zodat iedereen tegelijk aan het denken gezet wordt.
  • Laat alle deelnemers hun reactie opschrijven.
  • Geef alle deelnemers opdracht om op een bepaald aspect van de techniek te letten bij elkaars reacties en laat hen daarover feedback noteren.

Het resultaat van deze aanpassingen was goed: alle deelnemers deden van het begin tot het eind van de oefening actief mee. De deelnemers hadden ook veel meer geoefend, omdat ze op elke voorbeeldzin (schriftelijk) reageerden en feedback noteerden voor hun collega-deelnemers.

Wil jij ook je activerende werkvorm participerend maken? Mail mij jouw activerende werkvorm (margreet@trainingsexpert.nl) en misschien kies ik jouw werkvorm wel uit voor een nieuw blogartikel.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan met andere trainers. Dat kan bijvoorbeeld via LinkedIn, Twitter, Facebook of Google+. Hartelijk dank daarvoor.

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s