Het klinkt misschien gek, maar ik ben nog een beetje aan het nagenieten van onze deelnemers.
Het was zo mooi om te zien hoe enthousiast en leergierig de deelnemers aan het seminar ‘moeiteloos trainen met niveauverschillen’ aan de slag gingen.
Nog mooier om te zien, was dat ze ieder hun eigen leerdoelen hadden gekozen en daarmee aan het werk gingen. Op de foto hiernaast zie je hoe dat eruit zag: hun individuele leerdoelen samen op het whiteboard.
Maar ik vond het het allermooist om te zien, dat deelnemers doelen behaalden die ze vooraf niet bedacht hadden: onverwachte nieuwe inzichten, waarmee ze hun trainingen naar een hoger plan kunnen tillen.
Over één inzicht, van trainer in projectmanagement Arjan Ros, wil ik je graag vertellen, omdat ik denk dat het ook jouw training naar een hoger plan kan tillen.
Om het inzicht goed te begrijpen, moet ik je even denkbeeldig meenemen het seminar in.
Natuurlijk begon dit seminar, je raadt het al, met stap 1 van de doelpunttechniek: ik presenteerde de mogelijke leerdoelen aan de deelnemers. Daarna liet Arie Speksnijder, met wie ik dit seminar verzorgde, hen zelf één of meerdere eigen leerdoelen bepalen, die we op gekleurde vouwblaadjes op het whiteboard hebben gehangen.
Vervolgens zijn we direct met de inhoud aan het werk gegaan. We kozen werkvormen, waarin deelnemers actief en interactief met de inhoud aan de slag gingen (activerende werkvormen dus). Zo hebben ze tijdens de opdrachten die ze deden gaandeweg kennisgenomen van de theoretische achtergronden en principes die we hen wilden meegeven.
Die theoretische achtergronden en principes gingen uiteraard over trainen. Dat gaf een soort extra dimensie aan de opdrachten: leren over hoe je deelnemers kunt trainen, terwijl je zelf als deelnemer ervaart hoe het is om op deze manier getraind te worden. Ook als jouw trainingen over hele andere onderwerpen gaan is het trouwens heel goed mogelijk om je deelnemers actief aan de slag zetten met theoretische achtergronden.
Tegen het eind van het seminar waren we toe aan stap 3 van de doelpunttechniek: het terugkoppelen van individuele leerdoelen. Arie stelde mij voor om het als volgt te doen:
5 kolommen op het whiteboard, waarin de deelnemers de vouwblaadjes van stap 1 konden onderbrengen. Ze mochten ook nieuwe vouwblaadjes beschrijven en ophangen in één van de 5 kolommen:
- Doelen die volledig behaald zijn.
- Doelen die min of meer behaald zijn.
- Doelen die niet aan de orde geweest zijn.
- Doelen die vooraf niet bedacht, maar toch behaald zijn.
- Nieuwe doelen of vragen, voortgekomen uit het seminar.
Op de foto hiernaast zie je het kleurrijke beeld dat zo tot stand kwam. Let vooral ook even op hoeveel blaadjes erbij gekomen zijn t.o.v. de eerste foto.
Vervolgens mocht elke deelnemer 1 of 2 doelen van zichzelf toelichten. En dat was het moment waarop Arjan Ros zijn inzicht met ons deelde (uit de kolom ‘niet bedacht, wel behaald’):
“Ik wist niet dat het mogelijk was om het theoretische gedeelte van een training zo levendig te maken. Dat was echt een eye-opener voor mij: dat je theorie ook op deze manier kunt aanbieden.”
Bedankt Arjan, voor dit mooie inzicht!
En nu ben ik zo benieuwd of Arjans inzicht jou ook aan het denken zet. Welke vragen roept het bij jou op? Ik lees je vragen graag terug in een reactie hieronder.
Of is dit inzicht voor jou misschien helemaal niet zo nieuw of verrassend? In dat geval ben ik erg benieuwd naar jouw werkwijze: op welke activerende manier bied jij theorie aan in je training? Wil je dat achterlaten in een reactie hieronder, zodat andere trainers er wellicht door geïnspireerd raken?
Vond je dit artikel interessant? Deel het dan met andere trainers, bijvoorbeeld via LinkedIn, Twitter of Facebook. Alvast bedankt daarvoor, je doet mij er een groot plezier mee.