Mijn trainersgeheim: 3 stappen om je training in kaart te brengen

mindmap - breng je training in kaart
Moeilijk leesbaar? Klik op de foto voor een vergroting.

Yes! Je hebt die mooie trainingsopdracht binnen! 

Of misschien is het wel anders en moet ik zeggen:

Yes! Je hebt de eerste aanmeldingen voor je training met open inschrijving binnen!

In elk geval ben je zover, dat je je training kunt gaan uitwerken.

 • Je weet rondom welk thema jullie aan het werk gaan.
 • Je weet wat je opdrachtgever wil.
 • Je hebt een beeld van wat je deelnemers nodig hebben.
 • Je hebt een beeld van wat je deelnemers willen.
 • Je hebt een aantal aspecten uit jouw expertise, die je echt onder de aandacht wilt brengen.
 • Je hebt ergens een leuke werkvorm gezien, die je graag wilt uitproberen.
 • Je …

Je zit aan je bureau en start je computer op. Je opent een leeg document en begint…

Maar hoe begin je nu? Waarmee begin je nu?

Je hebt heel veel input en dat moet allemaal uitgewerkt worden in één training. En dan liefst ook nog een training, waar de opdrachtgever tevreden over is, waar de deelnemers tevreden over zijn én waar jij tevreden over bent.

Vroeger kon ik urenlang ‘prutsen’ om m’n training te ontwerpen. Ik prutste met lijstjes, met leerdoelen, met schema’s, met werkvormen, maar het echte overzicht ontstond meestal pas als m’n ontwerp klaar was.

Nu werk ik andersom: ik breng eerst m’n training in kaart. Dat doe ik vrij letterlijk: in een mindmap. (Moet je maar eens aan Arie Speksnijder vragen, met wie ik regelmatig samen train. Hij zal je zeker bevestigen dat ik een heuse mindmap-verslaving heb 😉 )

Sinds ik dat doe kan ik efficiënter werken: ik ben veel minder tijd kwijt aan het ontwerpen van m’n training. Ik werk nu heel doelgericht én ik heb gelijk een goed instrument om alle doelen met m’n deelnemers te communiceren, zodat ik stap 1 van de doelpunttechniek eenvoudig kan toepassen.

Wil je weten hoe ik dat doe? Het zijn 3 eenvoudige stappen:

1. Zet het overkoepelende thema of trainingsonderwerp in het midden van je mindmap. In mijn geval doe ik even alsof ik de ‘doelpunttechniek’ ga uitwerken in een training:

doelpunttechniek

2. Zet daaromheen de trainingsonderwerpen die aan bod komen. Je kunt deze verwoorden als onderwerp, zoals ik hier gedaan heb(individuele trainingsdoelen, gezamenlijke trainingsdoelen, deelnemers en werkvormen). Je kunt deze ook als trainingsdoelen verwoorden.

doelpunttechniek
Moeilijk leesbaar? Klik op de foto voor een vergroting.

 

3. Werk per trainingsonderwerp uit welke trainingsdoelen behaald kunnen worden. Op de foto hieronder zie je als voorbeeld mijn uitwerking van ‘individuele trainingsdoelen’. Je ziet dat ik voor elk doel een letter-cijfer-combinatie heb genoteerd. Die gebruik ik om zelf eenvoudig te kunnen refereren aan trainingsdoelen, bijvoorbeeld in m’n planning of als een deelnemer uitspreekt voor zichzelf dat specifieke doel te hebben.

doelpunttechniek
Moeilijk leesbaar? Klik op de foto voor een vergroting.

Zo’n mindmap van m’n trainingsdoelen is voor mij het vertrekpunt bij het ontwerpen van elke training. Werk jij ook zo? Of heb je een andere vaste werkwijze? Laat het mij en andere trainers weten in een reactie onder dit artikel.

Ga je mijn werkwijze ook uitproberen? Dan wens ik je veel succes! Mail me gerust als je er vragen over hebt óf als je me wilt laten weten hoe het je bevallen is.

Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan met andere trainers voor wie het ook waardevol kan zijn. Dat kan bijvoorbeeld via Twitter, LinkedIn of Facebook. Je doet mij daar een groot plezier mee, dankjewel!

6 gedachtes over “Mijn trainersgeheim: 3 stappen om je training in kaart te brengen

 1. marieke 30/05/2013 / 10:55

  Leuk Margreet, ik werk ook met een mindmap en herken je verslaving bij mezelf. Als ik ergens overzicht wil krijgen doe ik dat met mindmappen en ook mijn kinderen ze i aan een mindmap om het hoofd leeg te krijgen. Mijn zus mindmapt voor ze een brief schrijft, we mindmappen wat af in de familie. Ik vind het ook een heerlijk moment dat ik vier met een groot leeg vel, gekleurde stiften en een vers kopje thee, rust in het huis en een lege tafel. Super!

  Like

  • margreetpols 31/05/2013 / 20:53

   Bedankt voor je reactie, Marieke, en wat leuk dat we dezelfde verslaving delen! Een hele gezonde verslaving volgens mij 😉 Grappig dat jullie dat in de familie ook zo gewend zijn. Ik wens je nog veel mindmapplezier!

   Like

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s