
Heb je weleens als deelnemer in een training gezeten, terwijl je je niet helemaal veilig voelde?
Daarmee bedoel ik niet, dat je bang was om gewond te raken, maar eerder dat er iets was waar je onzeker van werd. Iets waardoor je jezelf niet durfde te laten zien. Iets waardoor je geen antwoord durfde te geven. Of iets waardoor je bang werd om fouten te maken.
Ik vrees dat vrijwel iedereen op deze vraag ‘ja’ zal antwoorden.
Weet je ook nog wat dat met jou als deelnemer deed? Hoe reageerde je? Sloeg je dicht? Verstopte je je (letterlijk of figuurlijk)? Werd je giechelig of lacherig? Ging je andere dingen doen? Schoot je in de weerstand? Ging je in discussie met je trainer?
Hoe je ook reageerde, één ding is zeker: je hebt die training lang niet zoveel geleerd over het trainingsonderwerp als mogelijk was.
Veiligheid in trainingen is namelijk essentieel om te kunnen leren.
Daarom hebben Ellen de Dreu en ik dat onderwerp uitgewerkt in een online training. We wilden een opname maken van die online training om te delen met de deelnemers. De opname mislukte, en Ellen en ik besloten toen om er dan maar ‘even’ een beknopte video-samenvatting van te maken.
Maar als Ellen en ik eenmaal aan de praat raken over trainen, raken we er niet zo snel over uitgepraat. Dat ‘beknopte’ is dus mislukt. De video zelf gelukkig niet :-).
In deze video hebben we het over waarom veiligheid zo essentieel is én geven we je praktische tips om jouw training veilig te maken. Gauw kijken dus!
Als je dus jouw training veilig wilt maken, bedenk dan dat er daarbij 3 factoren een rol spelen waarop jij invloed kunt uitoefenen:
- de setting
- de groep
- de trainer
Wil je de checklist hebben? Klik dan op deze link => checklist, en vul je naam en emailadres in. Je krijgt hem dan direct per mail toegestuurd.
Ellen en ik zijn trouwens erg benieuwd wat jij van deze video vindt. Zaten er eye-openers in voor jou? Heb je aanvullingen, opmerkingen, tips of vragen? Laat die dan achter in een reactie hieronder.
Vond je de video waardevol? Deel hem dan met andere trainers, voor wie hij ook waardevol kan zijn. Dat kan bijvoorbeeld via LinkedIn, Facebook of Twitter. Alvast bedankt daarvoor!