Het lijkt zo simpel, die doelpunttechniek om je deelnemers te betrekken en te motiveren. En eerlijk gezegd is het dat ook, maar…
…het succes van de doelpunttechniek staat of valt met het goed formuleren van je trainingsdoelen.
Dat blijkt in de praktijk minder eenvoudig dan het misschien lijkt.
Keer op keer merk ik, dat zowel beginnende als ervaren trainers het lastig vinden om hun doelen goed te formuleren.
Gelukkig merk ik ook, dat alle trainers heel helder hebben welke onderwerpen ze aan bod willen laten komen in hun trainingen.
Toch levert de eerste vraag die ik aan trainers stel als we het over hun trainingen hebben: “Wat is het doel van jouw training?”, meestal weinig concrete antwoorden op.
“Inzicht in goed management”, “leren hoe je in je kracht kunt staan” en “effectief leren communiceren” zijn voorbeelden van antwoorden die ik letterlijk kreeg op deze vraag.
Stuk voor stuk kloppen die antwoorden zeker, maar ze zijn niet zo concreet.
Het doel van de doelpunttechniek is het betrekken en motiveren van je deelnemers. Om dat voor elkaar te krijgen, heb je concrete doelen nodig. Zó concreet, dat jouw deelnemers denken: “Ja, dát wil ik leren, want daar heb ik wat aan!”
Dat kun je voor elkaar krijgen door jezelf 3 vragen te stellen:
- Wat moeten mijn deelnemers weten om dit doel te bereiken? (kennis)
- Wat moeten mijn deelnemers kunnen om dit doel te bereiken? (vaardigheden)
- Welke overtuiging of houding hebben mijn deelnemers nodig om dit doel te bereiken? (attitude)
Zo kun je “effectief leren communiceren” vertalen naar:
- De deelnemers kennen en begrijpen communicatiemodel X.
- De deelnemers kunnen een gesprek met een collega voeren volgens communicatiemodel X.
- De deelnemers vinden het belangrijk om tot wederzijds begrip te komen in de communicatie met collega’s.
Op deze manier kun je elke trainingsinhoud vertalen in doelen, die je vervolgens overzichtelijk in je mindmap kunt zetten.
Het lijkt misschien een open deur, maar de belangrijkste vuistregel bij het formuleren van doelen is `hoe concreter, hoe beter´.
Ga jij er ook mee aan de slag? Dan wens ik je heel veel succes! Mocht je er vragen over hebben, dan kun je die uiteraard altijd stellen, bijvoorbeeld in een reactie hieronder.
Vond je dit artikel waardevol? Dan is het dat misschien ook wel voor andere trainers. Deel het met hen, bijvoorbeeld via LinkedIn, Twitter of Facebook. Je doet hen en mij daar een groot plezier mee, dankjewel daarvoor!
Heel waardevol ! Bedankt Margreet.
Weten, Kunnen & Doen vertalen naar concrete Modellen. Erg handig en met Mindmaps worden de kernwoorden om de doelen heen ook helder.
De modellen worden praktisch toegepast in de dagelijkse praktijk (werk/prive) en gaan zo echt verankeren.
Hartelijke groetjes,
Viviana
LikeLike
Heel graag gedaan, Viviana. Ik weet dat jij druk bezig bent om je trainingen goed in kaart te brengen. Fijn om te horen dat dit je helpt. Veel succes!
LikeLike