Willen jouw deelnemers onmogelijke doelpunten scoren? Maak hen trefzeker!

grote en kleine doelenJe bent er helemaal klaar voor: je training gaat beginnen.

Eerst een korte introductie met wat uitleg over de indeling van de training, welke onderwerpen er aan bod komen en wat je deelnemers daarmee kunnen bereiken.

Dan de eerste werkvorm: een activerende werkvorm voor stap 1 uit de doelpunttechniek => je deelnemers gaan bepalen welk doelpunt zij willen gaan scoren vandaag.

Tot zover gaat alles volgens plan. Totdat… je ontdekt welke doelpunten jouw deelnemers kiezen.

De ene deelnemer blijft nogal vaag:
“Voor mij is deze training geslaagd, als ik morgen geïnspireerd aan het werk ga.”
Of: “Voor mij is deze training geslaagd, als ik morgen iets nieuws geleerd heb.”

De andere deelnemer denkt behoorlijk groot:
“Voor mij is deze training geslaagd, als ik morgen de productie op mijn afdeling verdubbeld heb.”
Of: “Voor mij is deze training geslaagd, als ik morgen de communicatiestructuur in ons bedrijf zo aangepast heb, dat er nooit meer misverstanden zijn.”

En jij? Jij vraagt je af wat je hiermee aan moet…

Het gebeurt mij ook nog weleens, vooral als ik niet helder genoeg geweest ben bij m’n introductie. Maar ook als je daar heel duidelijk bent geweest zijn er gewoon weleens deelnemers die het moeilijk vinden om voor zichzelf een concreet en haalbaar doelpunt te formuleren.

Ik vind het ergens ook wel mooi, als deelnemers groot denken en een gigantisch doelpunt kiezen.

Weet je wat ik, als trainer, dan doe? Om ervoor te zorgen dat deze deelnemer z’n doelpunt herformuleert in iets trefzekers?

Ik doe 2 dingen:

  1. Ik spreek mijn waardering uit voor het feit, dat de deelnemer zo’n ambitieus doelpunt kiest.
  2. Ik coach de deelnemer naar een eerste stap om zijn doelpunt te halen. Dat laatste doe ik door open vragen te stellen, die het doelpunt concretiseren. Wat is er nodig om de productie te kunnen verdubbelen? Wat ga je precies aanpassen aan de communicatiestructuur?

En wat dan als een deelnemer antwoordt dat hij dat nog niet weet, maar dat hij dat hoopt te ontdekken tijdens deze training?

Dan vertel ik de deelnemer dat hij dat inderdaad zal ontdekken, en dat ik inschat dat hij nu een doelpunt gekozen heeft dat niet in één dag haalbaar is. Dat doelpunt kan hij zeker laten staan, maar dan als lange-termijn-doel. Voor deze training laat ik de deelnemer een kleiner doelpunt benoemen dat een mooie eerste aanzet is voor het lange-termijn-doel én dat deze training behaald kan worden.

Dat is hoe ik mijn deelnemers naar een trefzeker doelpunt coach.

Ik ben erg benieuwd naar de aanpak van andere trainers. Wat doe jij in zo’n geval? Wat werkt voor jou? En ook: wat werkt niet voor jou? Ik lees het graag terug in een reactie hieronder.

Had je iets aan dit artikel? Ben je erdoor aan het denken gezet? Ben je er wijzer van geworden? Deel het artikel dan met andere trainers, die er wellicht ook iets aan hebben, bijvoorbeeld via LinkedIn, Twitter of Facebook. Daar doe je hen en mij een groot plezier mee!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s