3 stappen om leerlijnen te bepalen

Little baby girl doing first steps on climbing wallIn m’n vorige blogartikel schreef ik over het uitwerken van trainingsdoelen en de vervangervraag. (Gemist? Lees het hier terug.) In dit artikel wil ik je graag vertellen wat ik dan doe met die trainingsdoelen, als ik ze eenmaal uitgewerkt heb.

Je kunt er namelijk veel meer mee dan alleen doelgericht trainen. Ik gebruik ze ook om leerlijnen mee uit te zetten, waarmee ik in beeld breng via welke stappen mijn deelnemers hun doel kunnen bereiken. Handig voor jou, en ook handig voor je deelnemers. Zeker als je te maken hebt met een groep met niveauverschillen

Leerlijnen

De term ‘leerlijnen’ ken je misschien uit het onderwijs, waar men kerndoelen of examendoelen uitwerkt in leerlijnen, die leerlingen logischerwijs begeleiden naar het behalen van die kern- of examendoelen. Die leerlijnen zijn gebaseerd op de tussenstappen die nodig zijn om die doelen te behalen.

Als je de stappen op de leerlijn volgt bereik je uiteindelijk je doel. Een beetje zoals de klimmende meisjes op de foto hierboven.

Ook voor trainingen kun je tussenstappen formuleren om het uiteindelijke trainingsdoel te behalen. Dat werkt wel iets anders dan die leerlijnen in het onderwijs, omdat het daar gaat over de tussenstappen voor een heel schooljaar, of zelfs voor meerdere schooljaren achter elkaar.

Tussenstappen

Welke tussenstappen dat precies, zijn verschilt per training. Dat elk leerproces tussenstappen kent weet iedereen, en tegelijk kan het soms moeilijk zijn om je voor te stellen welke tussenstappen iemand nodig heeft om te leren wat jij allang kunt.

Weet jij bijvoorbeeld nog hoeveel tussenstappen je nodig had om te leren fietsen? Of om te leren zwemmen? Of om een vreemde taal te leren? Of om een muziekinstrument te leren bespelen? Of om de vaardigheden, de kennis én het inzicht te verwerven in je huidige vakgebied?

Ik kan me weleens verbazen over de (aandoenlijke) onhandigheid die ik bij mijn kinderen zie als ze een klusje doen waar ik m’n hand niet voor omdraai. Bijvoorbeeld zoals laatst, toen mijn oudste zoon een zakcentje bij wilde verdienen met ramen zemen. Ik realiseer me dan eens te meer hoe ook (voor mij) vanzelfsprekende zaken stap voor stap geleerd worden.

Niveauverschillen

Wat het bepalen van leerlijnen extra ingewikkeld maakt, is dat niet iedere deelnemer hetzelfde beginniveau heeft. Sterker nog: elke deelnemer is anders. Er zijn er geen 2 met exact dezelfde vooropleiding en werkervaring. En al zouden die er zijn, dan hebben ze waarschijnlijk allebei een eigen karakter en eigen leervoorkeuren.

Elke groep deelnemers kent dus niveauverschillen. Bij de ene groep deelnemers zullen die niveauverschillen veel groter zijn dan bij de andere, maar dat ze er zijn staat vast.

Het mooie is dat als je je leerlijnen nauwkeurig bepaalt, dat elke deelnemer ergens op die lijn kan invoegen. (Hoe je dit doet is trouwens één van de dingen die je leert tijdens ‘bouw je briljante training’.)

3 stappen om leerlijnen te bepalen

Hoe je doe je dat nu, die leerlijnen bepalen? Eigenlijk zijn het 3 eenvoudige stappen:

  1. Bepaal de trainingsdoelen (in dit artikel lees je hoe je dat doet)
  2. Bepaal de minimale beginsituatie van de deelnemers. Dat betekent dat je bepaalt wat elke deelnemer in elk geval weet en kan en vindt voordat hij/zij aan je training deelneemt. Neem hiervoor een denkbeeldige deelnemer in gedachten, waarvan je je voorstelt dat je die ‘alles’ nog moet bijbrengen. Wat kan, weet en vindt hij/zij al wél?
  3. Bedenk welke stappen er nodig zijn om van die minimale beginsituatie naar de trainingsdoelen te komen. Wat volgt er logischerwijs na stap 1, en na stap 2, en na stap 3? Je kunt hierbij ook bedenken of er wellicht deelnemers in je groep zullen zijn, die misschien al bij stap 2 of 3 of verder zijn. Als je je voorstelt welke deelnemers je in je groep zult krijgen, kun je die allemaal in één van die tussenstappen plaatsen? En heb je alle benodigde tussenstappen omschreven? Dan heb je het waarschijnlijk goed gedaan. Tijd om het in de praktijk uit te proberen!

Tot slot

Ik wens je heel veel succes bij het uitwerken van je leerlijnen. Heb je er vragen over? Of heb je opmerkingen of aanvullende tips? Deel die in een reactie hieronder. En vond je dit artikel waardevol? Deel het dan met andere trainers voor wie het eveneens waardevol kan zijn. In beide gevallen: dankjewel!

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s