Smartphone-mannetjes

Oh, wat had ik met haar te doen. Een vriendin van mij, laat ik haar even Pien noemen, had heel veel zin in de training die ze mocht geven. Uitstekend voorbereid en met goed gemoed begon ze eraan. Totdat… ze te maken kreeg met een smartphone-mannetje.

Iedere trainer komt hen regelmatig tegen: de smartphone-mannetjes. Schijnbaar ongeïnteresseerd duiken ze tijdens een training in hun smartphone (Blackberry, iPhone of Android, dat is om het even) om er alleen af en toe uit te komen voor een kleinerende opmerking over mededeelnemers, trainer of training. Vaak worden deze arrogante smartphone-mannetjes door een paar mededeelnemers aanbeden en door de rest stilzwijgend verafschuwd. Ze maken zichzelf onaantastbaar door hun gedrag en opmerkingen en verzieken tegelijkertijd de sfeer en het leerklimaat in de groep.

Smartphone-mannetjeDeze smartphone-mannetjes doen me altijd een beetje denken aan alfa-mannetjes bij gorilla’s. Zij zijn de leider in de groep en je dient hen met respect te benaderen. Ze verwachten met alle egards heel voorzichtig gesmeekt te worden alsjeblieft mee te doen. En als je dat maar precies doet zoals zij dat wensen, zijn ze heel misschien bereid je gratie te verlenen en jou het genoegen te schenken gewoon deel te nemen aan de training. Maar veel groter is de kans dat jouw benadering niet voldoet aan hun wensen en dan heb jij het gedaan! Het is jouw schuld dat zij niet meedoen. Wie denk jij immers wel dat je bent om hun te gaan vertellen wat ze moeten leren vandaag. Je krijgt een grote mond, het alfa-… uh… smartphone-mannetje oogst bewondering en lof van zijn aanhang en hij duikt weer in z’n gadget.

Pien liet zich door haar smartphone-mannetje van haar stuk brengen. Ze raakte met hem in een machtsstrijd verwikkeld, die ze nooit meer kon winnen. Lijnrecht stonden ze tegenover elkaar, beiden hopend dat de training snel en ongemerkt voorbij zou gaan.

Wat wil zo’n smartphone-mannetje hier nu mee bereiken? Zou hij echt het liefst z’n dag doorbrengen in z’n mobieltje? Zou hij er echt veel voldoening uithalen anderen te beledigen, te kleineren of voor schut te zetten? Zou hij echt uit zijn op alleenheerschappij en een harem?

Ik vermoed van niet. Het lijkt mij veel waarschijnlijker, dat zo’n smartphone-mannetje verplicht en tegen zijn zin naar de training moet. Hij kan niet wegblijven, dus is dit gedrag zijn vorm van verzet en de bewondering van z’n volgelingen is z’n beloning. Om zijn gedrag te veranderen moet je drie dingen doen:

1. Erkenning. Erken welke reden deze deelnemer dan ook heeft om niet aan de training deel te nemen. Leer mij deze smartphone-mannetjes kennen: 9 van de 10 keer zal hij zeggen dat hij alles al weet wat er verteld gaat worden en dat hij wel wat beters te doen heeft dan de hele dag een training volgen. En 9 van de 10 keer helpt het om dat te erkennen: “Natuurlijk weet jij al heel veel over dit onderwerp en natuurlijk begrijp ik dat er nog veel werk op je ligt te wachten. Fijn dat je toch de moeite hebt genomen om hierheen te komen.”

2. Onweerstaanbaar aanbod. Doe de deelnemer in kwestie een aanbod dat hij niet kan weerstaan. Vraag hem bijvoorbeeld naar wat hij graag zou willen weten of kunnen (lees nog maar eens in de blogpost “Ik weet dit allemaal al!” hoe je dat doet) en beloof dat je daarop terugkomt in de training.

3. Waardering. De bewondering van z’n volgelingen was z’n beloning. Die zal hij zich niet zomaar laten afnemen. Zorg er dus voor dat er een andere waardering voor in de plaats komt. Ikzelf vind het altijd prettig om gebruik te maken van ieders kwaliteiten. Zorg dat het smartphone-mannetje op een positieve manier z’n kennis en vaardigheden toont, met andere woorden: creëer een succeservaring voor hem. Hij oogst de waardering van jou en van de andere deelnemers voor deze succeservaring, en verliest daarmee de behoefte aan die eerdere bewondering.

Wat dit feitelijk doet, is dat jij en je smartphone-mannetje niet langer lijnrecht tegenover elkaar staan. Er is geen machtsstrijd meer, in plaats daarvan werken jullie nu samen. Z’n telefoon gaat uit tot na de training en er volgt een leuke, leerzame en productieve sessie. Veel plezier!

2 gedachtes over “Smartphone-mannetjes

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s