Het is vaak erg belangrijk hoe jouw deelnemers tegen een bepaald onderwerp aankijken.
Zonder een mening of visie, die het gedachtegoed in jouw training ondersteunt, kun je gedragsverandering wel vergeten.
En dat is juist het doel van jouw training, toch? Dat ze het geleerde gaan toepassen in de praktijk? Dat jouw deelnemers komen tot een gedragsverandering?
Er zijn uiteraard legio manieren om je deelnemers naar hun mening of visie te vragen, variërend van jouw mening/visie noemen en bevestiging vragen, tot de meest uiteenlopende activerende werkvormen.
Ik moet eerlijk zeggen, dat ik er lang niet altijd een aparte werkvorm voor inzet. Vaak is dat al op één of andere manier geïntegreerd in andere werkvormen die ik inzet.
Maar… er zijn situaties, waarin ik heel bewust kies voor een werkvorm speciaal en alleen voor het vormen en verwoorden van een mening of visie.
In die situaties kies ik het liefst voor een activerende werkvorm.
Wie mij een beetje kent, weet dat ik eigenlijk altijd het liefst kies voor een activerende werkvorm.
Toch geldt dat nu sterker: in de situaties waarin ik het belangrijk vind dat mijn deelnemers zich een mening vormen en die verwoorden, wil ik graag dat dat ook echt hun mening is in hun woorden. Dat bereik ik alleen met een activerende werkvorm.
Voor dit doel ken ik er verschillende, waarvan de werkvorm ‘slogans’ mijn absolute favoriet is.
Waarom?
Gewoon, omdat:
- hij kort en krachtig is,
- alle deelnemers een actieve rol hebben,
- alle deelnemers daardoor zelf moeten nadenken en hun mening/visie moeten verwoorden,
- hij voldoende ruimte biedt voor creatieve deelnemers,
- hij voldoende kader biedt voor minder creatieve deelnemers,
- de resultaten genoteerd worden en in de trainingsruimte worden opgehangen,
- de opgehangen resultaten gedurende de hele training zichtbaar blijven.
Je past hem toe, nadat je de informatie, waarvan je wilt dat je deelnemers daarop hun mening/visie baseren, gedeeld hebt.
Hij gaat als volgt:
- Vooraf bedenk je zelf alvast een paar slogans. Laat je inspireren door bijvoorbeeld slogans uit nieuwe of oude commercials, posters en kaarten van Loesje, of waarschuwingen op sigarettenpakjes. Kies er een paar uit en bewerk deze tot een slogan die iets zegt over jouw trainingsonderwerp. Deze dienen als voorbeeld en ter inspiratie voor je deelnemers. (In mijn geval, bijvoorbeeld voor m’n training ‘activerend trainen’: ‘Activerend trainen, let’s make things better!’ of ‘Activerend trainen kan de leeropbrengst vergroten en veroorzaakt enthousiaste deelnemers.’)
- Vooraf maak je ook een blad met ofwel de belangrijkste feiten/informatie op een rij, ofwel met vragen over de belangrijkste feiten/informatie. Deze dienen als stof tot nadenken voor je deelnemers.
- Maak groepjes van 2 of 3 deelnemers.
- Geef elk groepje de voorbeeldslogans, het informatie- of vragenblad en wit papier met gekleurde stiften.
- Geef de groepjes de opdracht om in 5 minuten tijd een slogan te bedenken over het trainingsonderwerp. Zeg daarbij, dat het toegestaan is om bestaande slogans aan te passen, waarbij jouw voorbeelden als inspiratie kunnen dienen. Als ze veel inspiratie hebben, of als ze het niet eens zijn, mogen ze ook meer dan één slogan bedenken.
- Elke slogan wordt duidelijk op het witte papier genoteerd. Logo’s of tekeningen toevoegen mag, zolang de tekst maar duidelijk leesbaar is.
- Na 5 minuten hangen de groepjes één voor één hun slogans op, waarbij ze hun slogan ook hardop uitspreken. Lachen om een geniale vondst mag, evenals applaus 😉
5 minuten lijkt in eerste instantie heel weinig. In de praktijk blijkt dat dat echt voldoende tijd is, mits je de informatie inderdaad al gedeeld hebt.
Ga je hem uitproberen? Dan wens ik je heel veel succes! Ik vind het leuk als je hieronder laat weten hoe het gegaan is, of misschien zelfs wel een paar leuke slogans met ons deelt.
Vond je dit artikel waardevol? Deel het dan met andere trainers, voor wie het ook waardevol kan zijn. Dat kan bijvoorbeeld via Google+, Twitter, LinkedIn of Facebook. Alvast bedankt daarvoor!