Wie wil er graag niets leren?

Vind jij leren leuk? Ik bedoel niet met je neus in de boeken, maar gewoon, iets nieuws leren? Iets wat je nog niet weet, of iets wat je nog niet kunt?

kampioenMensen zijn van nature niet alleen nieuwsgierig, ze zijn ook erg leergierig. Mensen willen van alles kunnen en weten, en het liefst ook nog overal de beste in zijn. Ga maar na: je kunt het zo gek niet bedenken of er is een club, een competitie, een wedstrijd, een talentenjacht of een wereldrecord voor.

Maar als mensen zo graag willen leren, hoe kan het dan dat trainers zo vaak weerstand ervaren? Je zou zeggen dat deelnemers staan te juichen als ze te horen krijgen een training te mogen gaan volgen. Toch is het tegenovergestelde vaak het geval: deelnemers die zich zuchtend naar een training begeven om zich daar op een stoel te laten zakken en vervolgens te vragen of ze die dag iets eerder mogen stoppen.

Dit gedrag kan verschillende oorzaken hebben: misschien moeten ze de training buiten hun normale werktijd volgen, misschien is hen verteld dat ze iets heel fout doen (en nu gaan leren hoe het wèl moet), misschien ligt er nog een enorme berg werk op hen te wachten na de training, misschien hebben ze slechte ervaringen gehad met eerdere trainingen, misschien zien ze het nut van deze specifieke training (nog) niet in, misschien…

Ik realiseer me dat het gevaarlijk kan zijn dit te beweren, maar ik denk dat het er niet echt toe doet wat de reden is voor weerstand. Als de deelnemers er behoefte aan hebben kun je hen (beperkt) ruimte geven om hun weerstand toe te lichten, of zogezegd ‘hun gal te spugen’, en dit meenemen in de terugkoppeling naar de opdrachtgever.

De volgende stap is veel belangrijker: laat de deelnemers zelf benoemen waarom zij graag aanwezig willen zijn bij deze training. Er zijn talloze werkvormen te bedenken waarin je hen dit op actieve wijze kunt laten doen (mooi onderwerp voor een volgend blog). Als een deelnemer zelf zijn redenen benoemt, boort hij zijn intrinsieke motivatie aan => weg weerstand!

Er is hier uiteraard nog veel meer over te zeggen. Wat doe je bijvoorbeeld met een deelnemer die zijn redenen niet kan of wil benoemen, of met een deelnemer die weigert mee te doen aan een oefening, of met een deelnemer die ogenschijnlijk gewoon meedoet maar intussen de boel saboteert, of met een deelnemer die zijn aandacht verliest, of met een deelnemer die…

Ik denk dat ik hiermee nog wel een paar blogs kan vullen… smiley

Veel succes! Ennuh… ik hoor jouw ervaringen graag terug. Laat je het me weten?

 

Reageer

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s